MIKSI
HAMPPUA ?
Hamppua on viljelty eri
puolilla maapalloa ainakin pari tuhatta vuotta. Se on nopeasti kasvava
ja helppohoitoinen viljelykasvi. Hampun viljelyssä ei tarvitse käyttää
synteettisiä lannoitteita, koska hamppu kasvaa
hyvin köyhässäkin maaperässä. Myös tuholais- ja rikkaruohomyrkyt ovat
tarpeettomia, koska kasvi on vastustuskykyinen useimmille tuholaisille
ja rikkaruohot se tukahduttaa nopealla, tuuhealla kasvullaan. Hamppu muuttaa
hiilidioksidin hapeksi nopeammin kuin muut kasvit, joten sen laajamittaisella
viljelyllä voidaan tehokkaasti torjua kasvihuoneilmiötä
Hamppu on monipuolinen kasvi, jonka kaikki osat pystytään hyödyntämään.
Siitä voidaan valmistaa esimerkiksi kangasta, paperia ja eristemateriaaleja.
Hampun siemeniä voi käyttää ihmisten ja eläinten ravintona sellaisenaan
tai jauhettuna. Hampun siemenistä kylmäpuristettu öljy taas soveltuu elintarvikekäytön
lisäksi kosmetiikan raaka-aineeksi sekä poltto- ja voiteluaineeksi.
Hamppu
vaatteena
Hamppukuitu on maailman
vahvin luonnonkuitu. Hamppukangas on huomattavasti kestävämpää kuin
esimerkiksi puuvilla. Hengittävyys ja imukykyisyys tekevät hamppuvaatteesta
miellyttävän käyttää. Hamppukangas suodattaa auringon UV-säteilystä
jopa 95 % (puuvilla vain n. 30 %).
Hamppu
ruokana
Hampun siemenet ja niistä
kylmäpuristettu öljy ovat täysipainoista ravintoa. Ne sisältävät kaikki
ihmisen tarvitsemat
monityydyttämättömät rasvahapot oikeassa suhteessa toisiinsa nähden.
Linolihappoa (LA, Omega 6) ja linoleenihappoa (LNA, Omega 3) on hampun
siemenissä samassa suhteessa kuin terveessä ihmiskudoksessa. Ne sisältävät
myös gammalinoleenihappoa (GLA, Omega 9), jolla on tärkeä osa immuniteettijärjestelmässämme.
Hampun siemenet ovat erinomainen valkuaisainelähde esimerkiksi kasvissyöjille
ja urheilijoille.
Hamppu paperina
Hamppukuitua on käytetty
paperin raaka-aineena jo ajanlaskumme alusta lähtien. Vielä 1900-luvun
alussa 75-95 % maailman paperista oli hamppulumppupaperia. Sitä käytetään
nykyäänkin selluloosan raaka-aineena mm. Kiinassa ja Intiassa. Hamppukuidusta
saadaan ensiluokkaista sellua ja painopaperia. Sen etuna puuhun verrattuna
on nopeakasvuisuus ja muihin sellukasvehin (mm. bambu, olki, sokeriruoko)
verrattuna korkea sellun tuotto.
Hamppu
kosmetiikassa
Hampunsiemenöljy
on erinomainen raaka-aine kosmetiikkaan. Sen sisältämät monityydyttämättömät
rasvahapot ja eritysesti gammalinoleenihappo (GLA, Omega 6), auttavat
ihoa solujen uusiutumisessa ja immuunisysteemimme rakentamisessa. Hamppuöljypohjaisista
tuotteista on ollut apua myös monissa iho-ongelmissa.
Hamppu
lääkkeenä ja nautintoaineena
Hamppua on käytetty lääkkeenä
ja nautintoaineena eri kulttuureissa yhtä kauan kuin sitä on viljelty.
Siitä on jalostettu korkean THC-arvon (THC = tetrahydrokannabinoli;
hampun psykoaktiivinen aineosa) omaavia lajikkeita lääke- ja nautintoainekäyttöön.
Ruoka- ja kuitukäyttöön tarkoitetuissa lajikkeissa THC-pitoisuus on
erittäin alhainen, eli ne eivät aiheuta huumaantumista.
Ennen aspiriinin keksimistä hamppu oli hyvin yleinen särkylääke. Nykyisin
hampusta on löydetty monia muitakin lääketieteellisiä ominaisuuksia.
Sitä käytetään (siellä missä se on sallittua) mm. viherkaihin hoidossa
alentamaan silmänpainetta, AIDS- ja syöpäpotilailla sytostaattihoidon
aiheuttaman pahoinvoinnin poistajana sekä kipujen lievittäjänä ja joidenkin
psyykkisten sairauksien hoidossa.
Nautintoaineena hamppuun suhtaudutaan eri kulttuureissa eri tavalla.
Länsimainen kulttuuri on hyväksynyt alkoholin valtahuumeekseen sen kiistattomista
haittavaikutuksista huolimatta. Hamppuun suhtaudutaan monissa länsimaissa
yhtä kielteisesti kuin todella vahvoihin aineisiin, esimerkiksi heroiiniin.
Vuoden 1998 alussa maailman terveysjärjestö WHO julkisti laajan raportin
kannabiksen eri vaikutuksista. Siinä todetaan, että kannabis ei ole
ainakaan vaarallisempaa terveydelle kuin esimerkiksi alkoholi, tupakasta
puhumattakaan.
Hamppu
lääkkeenä
Hamppu nautintoaineena
[ Etusivulle
] [ Yritys ] [
Tuotteet ] [ Tietosivut
]
|